Τρέξιμο και ορθωτικά πέλματα τελικά βοηθούν;

Είναι πολύ συχνό πλησιάζοντας στο καλοκαίρι όλο και περισσότεροι άνθρωποι να ξεκινούν να αθλούνται τρέχοντας έξω ή στο γυμναστήριο είτε να αυξήσουν την συχνότητα της άσκησης τους.


Δεν παίζει ρόλο εάν κάποιος είναι πεπειραμένος δρομέας που προσπαθεί να ανεβάσει τις επιδόσεις του ή κάποιος αρχάριος που προσπαθεί να βελτιώσει τον τρόπο ζωής του, στην διάρκεια της προπόνησης προκύπτουν τραυματισμοί στον άκρο πόδα, στο γόνατο, στο ισχίο που μπορούν να επηρεάσουν την ποιότητα της άσκησης και της διάθεσης του ατόμου.


Αυτοί οι τραυματισμοί  είναι πολύ συχνά αποτέλεσμα κακής μηχανικής της άρθρωσης που μπορεί να προέρχεται από κακής ποιότητας πάτημα του  πέλματος στην διάρκεια του τρεξίματος ή της βάδισης.

Στον άκρο πόδα μπορεί να υπάρχουν διάφορες ανατομικές ή μηχανικές παθολογίες οι οποίες επηρεάζουν τον τρόπο που μεταφέρεται το φορτίο από το οπίσθιο τμήμα του άκρου ποδός στο πρόσθιο αλλά και να διαφοροποιούν τον άξονα κίνησης τον ανώτερων αρθρώσεων του ποδιού (γόνατο, ισχίο και οσφυϊκή) .

 

Αυτή η λάθος λειτουργία και αξονοποίηση έχει ως αποτέλεσμα την κούραση και  τον πόνο καθώς επίσης συνήθη προβλήματα στις περιπτώσεις αυτές είναι τα διαστρέμματα, τα κατάγματα κόπωσης, τα προβλήματα σε γόνατο (κάκωση μηνίσκων, συνδεσμικές κακώσεις κ.α.), ισχίο (πόνος  στην λαγοκνημιαία ταινία ,πόνος στην άρθρωση κ.α.) και οσφύ.

 

Οι τραυματισμοί στο τρέξιμο είναι πολλοί συχνοί, έρευνα έδειξε ότι περίπου το 30%  των δρομέων θα υποστεί έναν τραυματισμό κατά τη διάρκεια της τρέχοντας σταδιοδρομίας τους.

Τρόπος βελτίωσης και μείωσης πιθανότητας τραυματισμών

Τα τελευταία χρόνια πολλοί επαγγελματίες αλλά και ερασιτέχνες αθλητές επιλέγουν να μειώσουν την πιθανότητα τραυματισμού τους με την χρήση εξατομικευμένων ορθωτικών πελμάτων. Μέσα από έρευνες έχει βρεθεί ότι:

  • Η κατασκευή εξατομικευμένων ορθωτικών πελμάτων  που είναι όχι μόνο συγκεκριμένα για τις εμβιομηχανικές ανάγκες του αθλητή αλλά και του αθλητικού περιβάλλοντος μέσα στο οποίο αθλείται οδηγεί σε βελτιωμένο και αποτελεσματικότερο βηματισμό μειώνοντας κατά συνέπεια τον κίνδυνο τραυματισμού.
  • Ένα σωστά κατασκευασμένο ορθωτικό πέλμα παρέχει στον αθλητή έναν πιο ξεκούραστο βηματισμό, βοηθώντας κατά συνέπεια στην αποτροπή της κόπωσης μέσω της μυϊκής πίεσης.
  • Η αξιόπιστη και επαναλαμβανόμενη διαδικασία αξιολόγησης που περιλαμβάνει την αξιολόγηση του εξατομικευμένου ορθωτικού πέλματος αλλά και την αλλαγή του άξονα κίνησης που αυτό επιφέρει προσαρμόζει το πέλμα καλύτερα στις ανάγκες του αθλητή και μειώνει ακόμα περισσότερο τον κίνδυνο τραυματισμού.
  • Η σωστή στήριξη του άκρου ποδός μέσω ορθωτικών πελμάτων μειώνει την στροφή της κνήμης και του ισχίου προστατεύοντας έτσι από τραυματισμούς.

Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν να μπορεί ο αθλούμενος να πατάει σωστά χρησιμοποιώντας εξατομικευμένα ορθωτικά πέλματα για να μειώσει την πιθανότητα τραυματισμού και να μπορέσει να αυξήσει έτσι το επίπεδο προπόνησης του αλλά και να βελτιώσει την ποιότητα της καθημερινότητας του χωρίς πόνο ή ενοχλήσεις κατά ή μετά την άσκηση.

 

Μπουζέτος Αθανάσιος
Φυσικοθεραπευτής

http://www.bouzetosthanos.gr

 

 

Βιβλιογραφία:

1.       van Gent RN, Siem D, van Middelkoop M, van Os AG, Bierma-Zeinstra SM, Koes BW. Incidence and determinants of lower extremity running injuries in long distance runners: a systematic review. Br J Sports Med. 2007;41(8):469.
2.       Fitzgerald, M. (1996). The effectiveness of a sports orthotic. A research project submitted for BSc Honours Podiatric Studies. University of Brighton.
3.       Foot orthotics affect lower extremity kinematics and kinetics during runningAnne Mcundermann a,*, Benno M. Nigg a, R. Neil Humble b, Darren J. Stefanyshyn
4.       The Effect of Foot Orthotics on Three-Dimensional Kinematics of the Leg and Rearfoot During Running Deborah A. Na woczenski, Ph D, PT Thomas M. Cook, Ph D, PT Charles I. Saltzman, MD
5.       Biomechanical Foot Orthotics: A Retrospective Study   ROBERT DONATELLI, MA, PT,* CINDY HURLBERT, PTt DAVID CONAWAY, DO* RICK ST. PIERRE, MD9

By |2018-11-09T11:26:54+03:0011 Ιουνίου, 2018|blog|0 Comments