Αθλητικές Κακώσεις

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΚΑΚΩΣΕΙΣ2017-12-08T12:13:17+03:00

Αθλητικές κακώσεις

Η άθληση τόσο με την ερασιτεχνική όσο και με την επαγγελματική της μορφή, προκαλεί σοβαρούς τραυματισμούς. Αποτέλεσμα αυτών είναι η αποχή από την προπόνηση για μεγάλες χρονικές περιόδους. Η άθληση όσο βελτιώνονται οι επιδόσεις γίνεται όλο και πιο απαιτητική για τον αθλούμενο.

Οι κύριες αιτίες εμφάνισης αθλητικών κακώσεων

Η αντιμετώπιση των αθλητικών κακώσεων είναι ιδιαίτερη λόγω της ανάγκης για γρήγορη αποκατάσταση με εξάλειψη της πιθανότητας υποτροπής. Στο πλαίσιο αυτό η θεραπεία με εξειδικευμένες τεχνικές αποσκοπεί:

  • Στην άμεση αντιμετώπιση του πόνου – φλεγμονής (κρυοθεραπεία, taping technique)
  • Στην λειτουργική αποκατάσταση του μυοσκελετικού συνόλου (τεχνικές κινητοποίησης αρθρώσεων, τεχνικές αποκατάστασης του μυϊκού – νευρικού ιστού, ενδυνάμωση και προσαρμογή της μυϊκής λειτουργίας)
  • Στην σταδιακή επανέναρξη της αθλητικής δραστηριότητας, η οποία βασίζεται στη σωστή εμβιομηχανική αξιολόγηση του ασθενή και στην εύρεση-αντιμετώπιση των παραμέτρων εκείνων (τεχνική αθλήματος, σκελετικές αποκλίσεις, ανελαστικό – αδύναμο μυϊκό σύνολο) που οδηγούν μακροπρόθεσμα σε κακώσεις.

Αθλητικές κακώσεις

Για την επανένταξητου αθλητή θα πρέπει να ακολουθήθει ένα σταδιακό πρόγραμμα λειτουργικής επανεκπαίδευσης, έως ότου να μπορεί να ανταπεξέλθει στην καταπόνηση των προπονήσεων και της αγωνιστικής δραστηριότητας  με το μικρότερο δυνατό κίνδυνο επανατραυματισμού.

Έτσι ώστε να μπορεί να επιτευχθεί αυτό ο φυσικοθεραπευτής ακολουθεί τα εξής